Spinnen…


Spinnen zijn nuttige (huis)dieren en ze mogen van mij ook gewoon blijven. Zo zit er in de meterkast al jarenlang een langpootspin. Hoe oud worden die eigenlijk, of is het niet dezelfde spin?


Met enige regelmaat zuig ik de insectenlijkjes op, die onderin de meterkast achterblijven en in huis verwijder ik met een ‘sorry spinnetje, maak maar even een nieuw web’ de spinnenwebben en laat ze verder met rust.
Toch zit er soms een exemplaar in huis, dat me toch wel kippenvel bezorgt.
Ja, ik weet het, zoals boswachter Jap Smits me eens vertelde: ‘die spin is banger van jou dan jij van hem,’ maar toch als er een monster zit, met van die dikke harige poten, dan wil ik hem/haar toch liever buiten hebben.
Een glas over het diertje en een bierviltje van een bekend Lieshouts biermerk en het monster wordt buiten uitgezet. Opnieuw met een: ‘sorry spinnetje, maar ik zie je liever buiten dan binnen,’ kruipt het beestje dan uit het glas en zoekt een veilig heenkomen.
Hoewel…de afgelopen week zat er een spinnetje in de huiskamer, geen probleem voor mij hoor, het was een klein zwart exemplaar. Helaas was het ontdekt door een van mijn katten, Jantje, die het spinnetje gebruikte als een leuk nieuw speeltje. Ik wierp de stofdoek over het spinnetje heen en onder luid protest van Jantje bracht ik de stofdoek naar buiten, waar ik het op de stoep legde, zodat het spinnetje een veilig heenkomen kon zoeken.
Tot mijn verbazing liep de spin niet weg en bleef stil op de stofdoek zitten. Na enkele minuten, misschien moest hij eerst van de schrik bekomen, liep hij naar de rand van de stofdoek. Ineens in mijn ooghoek zag ik een kauw naar de spin loeren. Kopje scheef de ene kant, kopje scheef de andere kant en voordat ik kon ingrijpen, verdween het door mij geredde spinnetje in de bek van de kauw. 
Wat sneu! Nadat ik van de schok, dat mijn redding alsnog niet was gelukt, was bekomen, raapte ik de stofdoek op, draaide me om en ging ik zuchtend weer naar binnen…je kunt als spin ook eens niet je dag hebben, ondanks de goede bedoelingen van de reddende mens.

Tags